Oyun Bilgisayarı Kurma Rehberi

Oyun Bilgisayarı Kurma Rehberi

Oyunları oynamamıza olanak sağlayan bilgisayar ve oyun sistemleri alanında yenilikler meydana geldikçe, oyunların kendileri de aynı oranda gelişti. Oyun ve bilişim dünyasının gerçekliğini oluşturan sistemler eskiye oranla çok daha karmaşık işlemleri yerine getirebiliyor. Her geçen yıl sistem gereksinimleri gelişen oyunlar da buna paralel olarak gelişerek bilgisayar oyunu düşkünlerinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Uzun bir süredir, iş bilgisayarı ile oyun bilgisayarı ayrı kategorilerde görülüyor diyebiliriz. Bu yazımızda oyun bilgisayarı almak isteyenler için rehber niteliğinde bir içerik hazırladık.

Bir oyun bilgisayarı elde etmek istiyorsanız, parça seçimlerinizi ona göre yapmalısınız. Bir başka deyişle “oyun için donanım” araştırması yapmalısınız. Üstelik bunun için uzun sürecek araştırmalar yapmanıza da gerek yok. Pek çok bilgisayar firmasının internet sitelerinde, “pc toplama sihirbazları” bulunuyor. Bu sihirbazlar sayesinde hem bütçenize hem de gereksinimlerinize uygun bir bilgisayar sistemini “taslak halinde” toplayabiliyorsunuz.

Nelere Dikkat Etmeli

Peki bir oyun bilgisayarı kurmak için nelere dikkat etmek gerekir? Bir bilgisayarın işlem yapabilmesini sağlayan temel araçların hepsi bilgisayar kasasının içindedir. “Laptop bilgisayarlardan oyun bilgisayarı olmaz mı?” diyorsanız, olabilir. Fakat bir kasada toplanan bilgisayara göre güncellenebilirliği çok daha sınırlıdır. Bu durumda aktif olarak oyun oynayan birinin ortalama 5 yıl içerisinde yeni bir bilgisayar edinmesi bile gerekebilir. Biliyorsunuz ki oyunların sistem gereksinimleri sürekli olarak artıyor.

Her şey kasanın içinde dedik. Bir bilgisayar kasasının içinde neler vardır? 

- Tüm fonksiyonel araçları bünyesinde barındıran anakart, 
- Gücüne paralel olarak bilgisayarın işlem kapasitesini ve hızını artıran işlemci,
- Kısa zamanlı işlem belleği sağlayan RAM,
- Görselliğin kalitesini ve sınırlarını belirleyen ekran kartı,
- Bilgisayarın enerji kapasitesini belirleyen güç kaynağı,
- Aygıtta veri depolamasını sağlayan sabit disk.

Bu saydığımız tüm araçlar yeni sistemlerin geliştirilmesine paralel olarak gelişiyorlar. Her birkaç yılda bir ekran kartları nesil değiştiriyor, işlemci çekirdekleri kapasite artırıyor ve bunları kapsayan anakartlar güncelleniyor. Donanım alımında ele alacağınız konu öncelikle bu konuya ayırabileceğiniz bütçe. Donanım araçlarının fiyat şeması değişkenlik göstermektedir. Fakat yine de her bütçe seviyesinden insanın kendine göre bulacağı bir donanım planı da mevcuttur. 

Anakart ve İşlemci

Yeni oyun bilgisayarının en önemli parçası işlemcidir. Kısaca işlemci, en temel ölçekte, bilgisayarın yüklenebileceği işlem miktarı konusunda belirleyicidir. İşlemcilere bakarken çekirdek sayısı, hız, ön bellek, iş parçacığı sayısı, işlemci grafikleri ve işlemci frekansları gibi özelliklerini karşılaştırmak gereklidir. İşlemciyle birlikte, anakartınızın da aynı oranda kuvvetli olması gerekir. Anakartınız işlemcinize göre daha eski bir modelse hatta daha da kötüsü, yeni nesil işlemcinize göre eski bir şablonda tasarlanmışsa elinizdeki kaliteli işlemcinin hiçbir işlevi kalmayacaktır.

RAM ve Ekran Kartı

Bir-iki yıl önce soracak olsaydınız en az 16 gb’lık bir RAM gücüne ihtiyacınız olduğu söylenebilirdi. Fakat artık 2020’lerdeyiz ve eğer imkanınız varsa 32 gb’ı amaçlamanız gerektiği söylenecektir. Kısa zamanlı bellek işlevi gören RAM, oyun sistemleri açısından hayati önemdedir. 

Ekran kartları ise bir bilgisayar sistemi içindeki en pahalı öğelerden biridir. Her geçen sene yeni bir seri çıkar, birkaç yılda bir grafik motorları kuşak atlar. Düşük bir fiyat pahasına 2 yıl sonra değiştirmek zorunda kalacağınız bir ekran kartı almayın. Araştırmanızı yapın, bilenlere sorun ve düzgün bir ram-işlemci dengesi içinde oyunlarınızı taşıyabilecek güçlü bir ekran kartı alın, üzülmeyin.

Sabit Diskler ve Güç Kaynağı

Sabit diskler HDD (Hard Disk) ve SSD olarak ikiye ayrılır. SSD teknolojisi yenidir ve hızlı, güçlü bir performans elde etmek istiyorsanız işletim sisteminizi SSD üzerine kurmalı, genel veri depolama için HDD’yi kullanmalısınız. Güç kaynağı için ise üzerinde en az +80 ibaresi bulunan bir güç kaynağı edinmeniz idealdir. 

Yazının başlarında belirttiğimiz gibi, artık bilgisayar toplamak için uzun uzadıya araştırma yapmanıza gerek yok. Pek çok bilgisayar firması pc toplama sihirbazları ile ellerindeki ürünleri sizin bütçenize göre düşünüp planlamanıza olanak veriyor. Eğer bir “hard gamer” iseniz naçizane tavsiyelerimizi dikkate almanız ve kendinize en uygun oyun bilgisayarını toplamanız yararınıza olacaktır. Tabii oyun oynamaya ayırdığınız zamanı kontrol altına aldığınız takdirde...